ΔΙΑΖΥΓΙΟ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Παρόλο που στις μέρες μας το διαζύγιο είναι κάτι συνηθισμένο και δεν αποτελεί πλέον κοινωνικό στίγμα, δεν παύει να αποτελεί μια τραυματική εμπειρία για όλη την οικογένεια κυρίως όμως για τα παιδιά. Έτσι πολλοί γονείς ενώ σκέφτονται καιρό το ενδεχόμενο χωρισμού τους ωστόσο πάντα υπάρχει μέσα τους μια μεγάλη αναστολή φοβούμενοι μήπως αυτό έχει άσχημες επιπτώσεις στα παιδιά τους. Οι έρευνες έχουν δείξει ότι μακροπρόθεσμα τα οφέλη ενός «καλού» διαζυγίου για τα παιδιά (δηλαδή καλή/ τυπική επαφή μεταξύ γονέων για χάρη των παιδιών, συναισθηματική κάλυψη των παιδιών και από τους δύο γονείς, σωστός χειρισμός πρακτικών θεμάτων, κλπ) φαίνεται να είναι πιο σημαντικά από το να παραμείνουν σε ένα δυστυχισμένο σπίτι. Εξάλλου, τα παιδιά επηρεάζονται πιο πολύ από το πώς τα μέλη της οικογένειας χειρίζονται τα πράγματα και τα συναισθήματά τους μετά το διαζύγιο, παρά από το ίδιο το διαζύγιο.

Ωστόσο όσο «καλό» κι αν είναι ένα διαζύγιο , πάντα προϋποθέτει δραστικές αλλαγές στη ζωή της οικογένειας, γι’ αυτό τα παιδιά σε όποια ηλικία κι αν βρίσκονται δυσκολεύονται να αποδεχτούν ότι οι γονείς τους θα ζουν χώρια και βιώνουν πολύ έντονα και απειλητικά συναισθήματα θυμού, αποξένωσης, μοναξιάς, ενοχής, απώλειας, αλλά και θρήνου.

Μπορεί να γίνουν επιθετικά, αμήχανα, να μειωθεί η απόδοσή τους στο σχολείο, να γυρνούν σε προηγούμενα στάδια ανάπτυξης όπως για παράδειγμα παιδιά μικρής ηλικίας αρχίζουν να μιλούν ξανά μωρουδιακά και να απαιτούν έντονα την άμεση προσοχή των γονιών τους, πράγμα που υποδηλώνει τον φόβο μην εγκαταλειφθούν από τον έναν ή και τους δύο γονείς.

Τη στιγμή που οι γονείς βιώνουν μία ιδιαίτερα κρίσιμη και στρεσογόνα κατάσταση για αυτούς, είναι η στιγμή που τα παιδιά τους, χρειάζονται όσο ποτέ την βοήθεια και συμπαράσταση τους.

Η θλίψη τους, οι φόβοι τους, η άσχημη συμπεριφορά τους μπορεί να παρέλθει γρήγορα εάν και οι δύο γονείς αντιμετωπίσουν ώριμα το διαζύγιο τους. Σύμφωνα με τον Martin Herbert "εάν δεν μπορούμε να πετύχουμε στο γάμο μας, τουλάχιστον ας πετύχουμε στο διαζύγιο μας… για χάρη των παιδιών."

Ο στόχος είναι να περάσει το μήνυμα στα παιδιά ότι μπορούν οι γονείς τους να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης και ότι είναι σε θέση να ξεπεράσουν τις δυσκολίες. Είναι απαραίτητο να φερθούν με ευθύτητα και ειλικρίνεια λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία των παιδιών τους. Να τα απενοχοποιήσουν και να τα διαβεβαιώσουν ότι το διαζύγιο δεν είναι αποτέλεσμα της δικής τους συμπεριφοράς, αλλά και ότι δεν υπάρχει τίποτα να κάνουν για να εμποδίσουν αυτό το χωρισμό. Να τους εξηγήσουν ότι δεν αγαπιούνται μεταξύ τους ως σύζυγοι, αλλά ότι πάντα θα αγαπάνε τα παιδιά τους. Επιπλέον, μπορούν να τους πουν ότι οι γονείς παίρνουν διαζύγιο ο ένας από τον άλλο, αλλά ποτέ από τα παιδιά τους. Να φροντίσουν να είναι σταθεροί και να τους τονίσουν ότι η απόφαση που πήραν δεν πρόκειται να αλλάξει, και ότι δεν θα τα ξαναβρούν μεταξύ τους ως σύζυγοι. Παρόλο που μπορεί να υποφέρουν στο άκουσμα αυτού, τα παιδιά θα μπορέσουν πιο εύκολα να το επεξεργαστούν αν είναι τελεσίδικο, γιατί αλλιώς δεν θα πάψουν να έχουν φαντασιώσεις επανασύνδεσης για το μέλλον. Το άγνωστο τρομάζει πολύ περισσότερο τα παιδιά από το οικείο, όσο δυσάρεστο κι αν είναι αυτό.

Επιπλέον είναι σημαντικό να ενημερώσουν τα παιδιά για τις πρακτικές αλλαγές που θα προκύψουν και να προσπαθήσουν να διατηρήσουν σταθερό το περιβάλλον γύρω τους. Να ακούσουν τα παιδιά τους , να απαντήσουν σε κάθε απορία τους και να τα βοηθήσουν να εκφράσουν τα συναισθήματα τους. Δε γίνεται τα παιδιά να είναι πάντα ευτυχισμένα, αλλά δε χρειάζεται οι γονείς λόγω της δικής τους αμηχανίας και αγωνίας να συντομεύσουν την περίοδο της θλίψης των παιδιών τους. Θα πρέπει μόνα τους να προσαρμοστούν στη διαδικασία του χωρισμού.

Οι γονείς είναι το πιο σημαντικό πρότυπο μίμησης για τα παιδιά. Η σταθερότητά και η ωριμότητά σας, η αυτοπεποίθηση και ο τρόπος που χειρίζεστε τις καταστάσεις , καθώς και η επαφή με τον εαυτό σας και τα συναισθήματα σας, θα βοηθήσει και εσάς και τα παιδιά να αντιμετωπίσετε όσο καλύτερα και ταχύτερα τις επιπτώσεις του διαζυγίου.

Σε περίπτωση που τα συμπτώματα επιμένουν και σα γονιός διαισθάνεστε ότι τα πράγματα δε βελτιώνονται για το παιδί σας, μη διστάσετε να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό. Επίσης μη ξεχνάτε ότι η πρόληψη είναι το πιο σημαντικό. Πριν αποφασίσετε να χωρίσετε, ενημερωθείτε. Παρακολουθείστε σεμινάρια και ζητήστε την γνώμη έμπειρων ατόμων.