ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ;

Αυτοπεποίθηση είναι η πίστη προς τον εαυτό και τις ικανότητες μας. Η αυτοπεποίθηση μαζί με τον αυτοσεβασμό και την αξιοπρέπεια έχουν σαν αποτέλεσμα την πίστη ότι ζούμε την ζωή που μας αξίζει και ότι είμαστε ικανοί να φέρουμε εις πέρας και να ανταποκριθούμε σε οποιαδήποτε πρόκληση η δίλημμα μας θέσει η ζωή μας.

Είναι ο τρόπος που μιλάμε στον εαυτό μας για τον εαυτό μας!

Η αυτοπεποίθηση δεν πρέπει να μπερδεύεται με τον εγωκεντρισμό ή την έπαρση. Ο εγωκεντρισμός και η έπαρση δεν είναι τίποτα άλλο από την προσπάθεια του να κρύψουμε την έλλειψη αυτοπεποίθησης μας!

Το να έχει κανείς αυτοπεποίθηση σημαίνει να έχει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του, να δοκιμάζει νέα πράγματα, να γνωρίζει νέους ανθρώπους, να ερμηνεύει την κριτική των άλλων ως εποικοδομητική και να προσπαθεί να βελτιώνεται συνεχώς καθώς και να επαινεί τον εαυτό του για τις επιτυχίες του και όχι να τις αποδίδει σε τυχαίους παράγοντες.

Επιπλέον οι έννοιες «υψηλή» ή «χαμηλή» αυτοπεποίθηση και οι χαρακτηρισμοί όπως «δεν έχω καθόλου αυτοπεποίθηση» δεν είναι υποβοηθητικοί καθώς όλοι κατά καιρούς έχουμε νιώσει ντροπή, ενοχές και αισθήματα αποτυχίας. Αυτές οι αναμνήσεις σε συνδυασμό με επιρροές από το οικογενειακό περιβάλλον και τον τρόπο που μας ενίσχυαν οι γονείς μας και ο περίγυρός μας έχουν όλα μαζί συντελέσει στην εικόνα που ο κάθε άνθρωπός έχει δημιουργήσει για τον εαυτό του.

Ωστόσο, όλοι έχουμε την δύναμη να βελτιώσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να διοχετεύουμε θετικά συναισθήματα για τον εαυτό μας. Επειδή όμως κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, καθώς και οι εμπειρίες της ζωής του, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για αύξηση της αυτοπεποίθησης αν καθένας δεν έρθει σε επαφή με τις ανάγκες του, τις εμπειρίες , τα βιώματα και τα πρότυπά του.

Το πρώτο λοιπόν και πιο σημαντικό βήμα είναι εκπαιδευτούμε στον εσωτερικό διάλογο. Οφείλουμε να μάθουμε να μιλάμε με τον εαυτό μας ο οποίος δεν πρέπει να είναι ένας αυστηρός, απόλυτος κριτής, αλλά ένας αντικειμενικός κριτής που θα μας ενισχύει να διορθώνουμε τα λάθη μας και να βελτιωνόμαστε συνεχώς δοκιμάζοντας νέα πράγματα και απολαμβάνοντας την καθημερινότητά μας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγουμε τις αρνητικές ετικέτες για τον εαυτό μας και αντί να λέμε για παράδειγμα «πόσο εγωιστής είμαι», να λέμε «σήμερα η συμπεριφορά μου προς τον Γιώργο ήταν εγωιστική, καλό θα ήταν να του μιλήσω ξανά».

Ένα άλλο βοηθητικό βήμα που μπορούμε να ακολουθήσουμε είναι να αναλύσουμε το παρελθόν μας. Αντιλήψεις και πρότυπα που κουβαλάμε από την οικογένεια μας, γεγονότα που μας έχουν συμβεί και ο τρόπος που τα ερμηνεύουμε αξίζει να εξεταστούν με σκοπό να διακρίνουμε γιατί σκεφτόμαστε αρνητικά για τον εαυτό μας.

Επίσης, ας δίνουμε περισσότερη σημασία στα δυνατά μας σημεία. Μια λίστα με τα προτερήματά μας και η σκέψη πάνω σε αυτά θα μας βοηθήσουν να αναγνωρίσουμε και να δώσουμε σημασία και στις θετικές πλευρές του εαυτού μας.

Τέλος, τεχνικές χαλάρωσης, εξερεύνηση των ενδιαφερόντων μας και η διάθεση του απαραίτητου χρόνου για τον εαυτό μας, είναι μερικά από τα βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας και να τον αγαπήσουμε .

"Η γνώση του εαυτού σου είναι η αρχή της σοφίας."

Αριστοτέλης