ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Stress

ΑΓΧΟΣ – ΣΤΡΕΣ

Το άγχος είναι μια φυσιολογική σωματική και ψυχική αντίδραση σε μια απειλή η σε μια αίτηση για την αντιμετώπιση απαιτητικών καταστάσεων που πολλές φορές μας ενεργοποιεί να αντεπεξέλθουμε στις όποιες καταστάσεις. Ωστόσο στις μέρες μας καθημερινά βιώνουμε άγχος και πίεση στη δουλειά, στην οικογένεια, στις κοινωνικές μας επαφές. Οι απαιτήσεις και οι αυξημένες προσδοκίες από τον εαυτό μας και τους άλλους αυξάνουν το άγχος και το στρες στη ζωή μας.

Όταν νιώθουμε στρες το σώμα μας είναι σε ένταση και ο εγκέφαλος μας πυροδοτείται από πολλαπλές σκέψεις. Πολλές είναι οι λέξεις που περιγράφουν με λεπτές αποχρώσεις τα συναισθηματικά ή ψυχικά συμπτώματα του άγχους, όπως ανησυχία, εκνευρισμός, δυσφορία, ταραχή, υπερένταση, στενοχώρια, αναστάτωση, αγωνία, έννοια, νευρικότητα ή αίσθημα ότι κάτι κακό θα συμβεί.

Πολλά και ποικίλα είναι όμως και τα σωματικά συμπτώματα του παθολογικού άγχους όπως ταχυπαλμίες, τρεμούλα, πονοκέφαλος, πόνος ή πλάκωμα στο στήθος, κόμπος στο λαιμό, δύσπνοια, φούντωμα και εξάψεις ή κρυάδες και ρίγη, ναυτία και ζαλάδες, τάση για λιποθυμία, μουδιάσματα και μυρμηγκιά, ξηροστομία, διάρροια ή συχνουρία.

Τα σωματικά συμπτώματα του άγχους είναι αυτά που μας τρομάζουν συνήθως πιο πολύ. Νομίζουμε ότι κινδυνεύει η σωματική μας υγεία και ότι βρισκόμαστε σε κίνδυνο. Αυτή η ανησυχία προκαλεί περισσότερο άγχος και αυτό με τη σειρά του φέρνει περισσότερα σωματικά συμπτώματα. Μπαίνουμε δηλαδή σ' ένα φαύλο κύκλο που χειροτερεύει τελικά το άγχος. Αυτό είναι το παθολογικό άγχος που με το φαύλο κύκλο που δημιουργεί και τις δυσάρεστες συνέπειές του τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική σφαίρα, εμπλέκεται στην καθημερινή μας ζωή και είναι απαραίτητο να μάθουμε να το αντιμετωπίζουμε και να το ελέγχουμε.

Πως δημιουργείται το άγχος;

Η ιδιοσυγκρασία μας, η ανατροφή μας, ο φόβος της αποτυχίας, η αγωνία για το μέλλον η ανησυχία μην πάθουμε κάτι εμείς ή οι κοντινοί μας άνθρωποι, η αμφιβολία για τις ικανότητές μας, η ανησυχία για το «τι θα πουν οι άλλοι» αν δεν τα καταφέρουμε καθώς και η ενασχόληση μας με πολλά πράγματα, είναι παράγοντες που συντελούν στην δημιουργία του άγχους και συνήθως δεν αφορούν αντικειμενικές καταστάσεις, αλλά το πώς εμείς τις βιώνουμε και επιτρέπουμε να μας αναστατώνουν και να μας πανικοβάλουν κάνοντας πολλές λάθος σκέψεις γύρω από αυτές.

Μη ξεχνάτε ότι το άγχος είναι πάντα πολύ δυσάρεστο αλλά σπανίως είναι επικίνδυνο. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το άγχος μόλις πρωτοεμφανιστεί ή στα πρώτα στάδια της εμφάνισης του γιατί όσο το αμελούμε αυτό χειροτερεύει και ο οργανισμός μας εξοικειώνεται με την ύπαρξη του και τις δυσάρεστες συνέπειες που μας προκαλεί. Το να πούμε απλώς στον εαυτό μας, «χαλάρωσε», δε βοηθάει στην αντιμετώπιση του άγχους. Τουναντίον μπορεί να το επιδεινώσει εφόσον βλέπουμε ότι δεν καταφέρνουμε να χαλαρώσουμε. Χρειάζεται να ελέγξουμε πιο βαθειά και εσωτερικά κομμάτια της προσωπικότητάς μας, να παρακολουθήσουμε τον τρόπο που χειριζόμαστε διάφορες καταστάσεις αλλά και πως φτάσαμε να χρησιμοποιούμε αυτόν τον δυσλειτουργικό τρόπο. Οικογενειακά πρότυπα και το τι περιμένουν οι άλλοι από εμάς ή πόσο μας αγχώνουν αξίζει να διερευνηθούν ώστε να επαναπροσδιορίσουμε τις αξίες και τις προτεραιότητές μας και να αλλάξουμε τον τρόπο που έχουμε μάθει να χειριζόμαστε διάφορες καταστάσεις.

Η εκπαίδευση σε τεχνικές χαλάρωσης, καθώς και το να μάθουμε να τροποποιούμε δυσλειτουργικές σκέψεις που μας προκαλούν δυσάρεστα συναισθήματα και συμπεριφορές , θα μας βοηθήσουν να χαλαρώσουμε και να μπορέσουμε να κάνουμε μια ουσιαστική ενδοσκόπηση. Τέλος, απαιτείται να δώσουμε χρόνο στο να γνωρίσουμε και να φροντίσουμε τον εαυτό μας.

"Ο καθένας οφείλει να εκτιμά την ομορφιά μέσα του για να μπορεί να την αναγνωρίσει και γύρω του"

Paulo Coelho