Συχνές ερωτήσεις.

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ


 

 

Τι είναι η Ψυχοθεραπεία; Μπορεί ένας ψυχολόγος να με βοηθήσει πραγματικά;


Ο Jorge Bucay σε ένα από τα βιβλία του περιγράφει μια ιστορία που απαντά ακριβώς στο τι είναι η ψυχοθεραπεία:

Μια φορά στην πόλη της Κρακοβίας, ζούσε ένας γέροντας, ονόματι Ίζι. Για πολλές νύχτες ο Ίζι ονειρευόταν ότι ταξίδευε στην Πράγα κι έφτανε στη γέφυρα ενός ποταμού. Κάτω από τη γέφυρα, βρισκόταν ένα δασύφυλλο δέντρο, όπου ο ίδιος έσκαβε ένα λάκκο δίπλα στο δέντρο κι έβγαζε ένα θησαυρό που του πρόσφερε ευημερία και ηρεμία για όλη του τη ζωή. Στην αρχή ο Ίζι δεν έδωσε σημασία. Όταν όμως το όνειρο επαναλήφθηκε επί αρκετές εβδομάδες, υπέθεσε ότι έκρυβε κάποιο μήνυμα και αποφάσισε να μην περιφρονήσει αυτή τη πληροφορία. Ακολουθώντας λοιπόν την διαίσθηση του φόρτωσε το μουλάρι του για ένα μεγάλο ταξίδι και έφυγε για την Πράγα. Ύστερα από έξι μέρες πορεία, ο γέροντας έφτασε στην Πράγα κι άρχισε να ψάχνει για την γέφυρα του ποταμού στα περίχωρα της πόλης. Βρήκε γρήγορα το μέρος που γύρευε. Όλα ήταν όπως στο όνειρό του. Το ποτάμι, η γέφυρα, το δέντρο όπου έπρεπε να σκάψει. Υπήρχε όμως μια λεπτομέρεια που δεν εμφανιζόταν στο όνειρο. Τη γέφυρα την φρουρούσε μέρα-νύχτα ένας στρατιώτης της αυτοκρατορικής φρουράς. Ο Ίζι δε τολμούσε να σκάψει όσο ο στρατιώτης βρισκόταν εκεί. Κατασκήνωσε κοντά στη γέφυρα και περίμενε. Τη δεύτερη νύχτα, ο στρατιώτης υποπτεύτηκε τον άνθρωπο που είχε κατασκηνώσει δίπλα στη γέφυρα και πλησίασε να τον ανακρίνει. Ο γέρος δεν βρήκε λόγο να του πει ψέματα. Του εξήγησε ότι είχε έρθει από μια πολύ μακρινή πόλη γιατί είχε ονειρευτεί ότι στην Πράγα, κάτω από μια γέφυρα σαν αυτή, υπήρχε θαμμένος ένας θησαυρός. Ο φρουρός ξέσπασε σε δυνατά χάχανα. «Έκανες ένα τόσο μεγάλο ταξίδι για μια βλακεία» του είπε. Εδώ και τρία χρόνια ονειρεύομαι εγώ κάθε νύχτα, ότι στην Κρακοβία κάτω από την κουζίνα ενός γερο-παλαβού που τον λένε Ίζι, υπάρχει θαμμένος ένας θησαυρός. Χα ,χα, χα! Νομίζεις ότι πρέπει να πάω κι εγώ στην Κρακοβία να βρω αυτόν τον Ίζι και να ψάξω κάτω από την κουζίνα του; Χα, χα ! Ο Ίζι τον ευχαρίστησε ευγενικά και γύρισε στο σπίτι του. Μόλις έφτασε, έσκαψε στην κουζίνα του και βρήκε τον θησαυρό που ήταν πάντα εκεί κρυμμένος.

Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται αν η ψυχοθεραπεία είναι «χρήσιμη» για εκείνους κι αν μπορεί ένας ψυχολόγος να τους βοηθήσει πραγματικά.
Η ψυχοθεραπεία δεν είναι παρά ένα εργαλείο για να σκάψεις στο σωστό σημείο και να βρεις τον κρυμμένο θησαυρό. Να ανακαλύψεις πράγματα για τον εαυτό σου, την οικογένεια σου , την ανατροφή σου και τις σχέσεις σου με τους άλλους. Ο ψυχολόγος είναι απλώς εκείνος ο στρατιώτης , που με τον τρόπο του σου λέει, και σου επαναλαμβάνει ακούραστα πως είναι μάταιο να ψάχνεις έξω.

"ΜΗ ΨΑΧΝΕΙΣ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ, ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕΣΑ ΣΟΥ."
ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ


Πότε χρειάζεται να πάω σε κάποιον Ψυχολόγο.


Όταν ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε υπερβαίνει τις δυνατότητες μας και νιώθουμε ότι η κατάσταση δεν μπορεί να αλλάξει, μας βασανίζουν συναισθήματα θλίψης, δυσφορίας και απογοήτευσης , καμία σκέψη και καμία συμβουλή δεν μας βοηθά , η επίσκεψη σε κάποιον ειδικό μπορεί να μας βοηθήσει να βγούμε από το αδιέξοδο που νιώθουμε.

Υπάρχουν ωστόσο στιγμές που δεν μιλάει το στόμα μας αλλά το σώμα μας. Σωματικά συμπτώματα όπως πονοκέφαλοι, στομαχικές διαταραχές, δυσκολίες στην αναπνοή, πόνοι στον αυχένα, εύκολη κόπωση, δυσκολίες στον ύπνο, απώλεια ή αύξηση βάρους και πληθώρα άλλων συμπτωμάτων άγχους, μας δείχνουν ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για να προστατέψουμε τον εαυτό μας.
Πολλές φορές πασχίζουμε να δώσουμε το καλύτερο στους άλλους , αμελώντας το γεγονός ότι αν δεν είμαστε εμείς οι ίδιοι καλά, δεν μπορούμε να προσφέρουμε στους άλλους.

Mέσα από την διαδικασία της Ψυχοθεραπείας , μαθαίνουμε τις αιτίες των συμπτωμάτων, κατανοούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα μας και βρίσκουμε νέους , αποτελεσματικότερους τρόπους αντιμετώπισης των καταστάσεων που μας προβληματίζουν. Κατανοούμε τον εαυτό μας, τα πρότυπα που κουβαλάμε από την παιδική μας ηλικία και πως αυτά μας επηρεάζουν και μαθαίνουμε πρώτα απ’ όλα να αγαπάμε τον εαυτό μας, να σεβόμαστε και να εκφράζουμε με κατάλληλο τρόπο τα συναισθήματα μας και έπειτα δημιουργούμε και διατηρούμε ικανοποιητικές σχέσεις με τους άλλους.


Πόσο καιρό διαρκεί η ψυχοθεραπεία;


Σύμφωνα με το Γνωστικό Σύστημα Αυτοαναφοράς το δημιούργησε η Χάρις Κατάκη-Οικογενειακή Θεραπεύτρια , ένα άτομο ή μια οικογένεια μπορεί να δουλέψει θεραπευτικά περνώντας τα εξής στάδια:

Πρώτα απ΄όλα δουλεύει πάνω στους «κανόνες συμπεριφοράς», στην αντίληψη που έχει για τους κανόνες και τα πρέπει του. Κατόπιν στο να αντιληφθεί τους «ρόλους» που παίζει στη ζωή του και να βάλει «στόχους» στο πως θα αλλάξει τους ρόλους που εμποδίζουν την ευχαρίστησή του (π.χ. αν κάποια γυναίκα έχει υιοθετήσει τον ρόλο της καλής μαμάς , φίλης και συντρόφου, που τα κάνει όλα για τα παιδιά της και τους άλλους και όλη μέρα κάνει αγώνα δρόμου, να τα φροντίσει , να τα διαβάσει, να κάνει όλες της δουλειές μόνη της χωρίς να την βοηθάει κανένας, να είναι εκεί για όλους και στο τέλος της ημέρας να είναι υπερβολικά κουρασμένη , κάτι προφανώς οφείλει να αλλάξει σε αυτόν τον ρόλο για να είναι ευτυχισμένη). Κάπου εδώ πολλά άτομα σταματούν την Ψυχοθεραπεία. Έχουν κατανοήσει δυσλειτουργικούς τρόπους χειρισμού των καταστάσεων, έχουν αλλάξει ρόλους που ακολουθούσαν και τους έκαναν δυστυχισμένους και βάζουν νέους στόχους στη ζωή τους. Άλλα άτομα ωστόσο, επιθυμούν να πάνε παρακάτω στο 3ο και 4ο στάδιο και να ανακαλύψουν την «ταυτότητά» τους , τον «σκοπό» και το νόημα της ζωής τους, να καταλάβουν ποιοι είναι, που πάνε και γιατί, να αποκτήσουν αυτογνωσία και να γίνουν οι ίδιοι θεραπευτές του εαυτού τους.

Η συνολική διάρκεια λοιπόν της θεραπείας εξαρτάται από το είδος, τη φύση και τις ιδιαιτερότητες των δυσκολιών του κάθε ατόμου, τους στόχους που θέτει το άτομο, τη δέσμευση του στη θεραπεία, και το που θέλει να φτάσει ως προς την αυτογνωσία του, την εξέλιξη και ωρίμανση του.

Κάθε θεραπευόμενος έρχεται στην θεραπεία με την προσωπική του «βαλίτσα». Το πόσα πράγματα θα βγάλει από την βαλίτσα, ποια πράγματα και σε πόσο χρονικό διάστημα εξαρτάται από τον ίδιο, τις αντιλήψεις του και τις προσδοκίες του τη δεδομένη χρονική περίοδο.


Γιατί να απευθυνθώ σε έναν ψυχολόγο κι όχι σε κάποιον φίλο;


Οπωσδήποτε , τα κοντινά μας πρόσωπα μπορούν να μας στηρίξουν σε δύσκολες στιγμές. Ένας φίλος μπορεί να μας ακούσει, να μας στηρίξει και να μας δώσει μια συμβουλή.
Η Ψυχοθεραπεία είναι αρκετά διαφορετική από αυτό καθώς βασίζεται στις παρακάτω αρχές:

  • Εξειδικευμένες γνώσεις:
  • Ο θεραπευτής οφείλει να έχει εκπαιδευτεί σε τεχνικές και θεραπείες, να εκπαιδεύεται και να ενημερώνεται συνεχώς.

  • Αντικειμενικότητα:
  • Ο θεραπευτής σε αντίθεση με ένα φίλο, δεν εμπλέκεται συναισθηματικά με τη δυσκολία του θεραπευόμενου. Κατανοεί , ακούει προσεκτικά και ψάχνουν μαζί τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης για τον ίδιο τον θεραπευόμενο.

  • Ενσυναίσθηση:
  • Ικανότητα του θεραπευτή να βλέπει τον κόσμο μέσα από τα μάτια του θεραπευόμενου, να κατανοεί πραγματικά, χωρίς υποκειμενικά στοιχεία.

  • Αυθεντικότητα και Εχεμύθεια:
  • Ειλικρινής στάση του θεραπευτή απέναντι στον θεραπευόμενο και πλήρη εχεμύθεια των προσωπικών του στοιχείων.

Πρόκειται λοιπόν για ένα ταξίδι εξέλιξης και αυτογνωσίας, όπου ο θεραπευτής μας βοηθά να φτάσουμε στον προορισμό αρκεί εμείς να είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε το ταξίδι.


Πως είμαι σίγουρος ότι δεν θα διαρρεύσουν οι προσωπικές μου πληροφορίες;Κάθε θεραπευτής που σέβεται την δουλειά του και τους συνανθρώπους του, τηρεί πλήρη εχεμύθεια όσον αφορά στοιχεία της ιδιωτικής ζωής των συμβουλευόμενων, υπακούοντας σε κώδικες δεοντολογίας του εν λόγω επαγγέλματος. Η λύση της υποχρέωσης του επαγγελματικού απορρήτου επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Τέτοιες περιπτώσεις αφορούν κυρίως βάσιμες υπόνοιες για τον κίνδυνο της ζωής (ασφάλεια) των συμβουλευόμενων ή τρίτων προσώπων. Μόνο αρμόδια πρόσωπα ή φορείς ενημερώνονται στις περιπτώσεις αυτές (κηδεμόνες, δικαστικές αρχές).

Ο θεραπευτής δεν αποφορτίζεται μιλώντας για τα ραντεβού του σε φίλους και γνωστούς αλλά κάνοντας εποπτεία και ψυχοθεραπεία με ειδικούς επιστήμονες. Η στάση ζωής του θεραπευτή, ο τρόπος που δρα και φέρεται στην κοινωνία, το αν τυχόν έχετε ακούσει ποτέ από εκείνον να διαρρέουν πληροφορίες, είναι κάποια στοιχεία που μπορούν να σας πείσουν για το αν αξίζει να τον εμπιστευτείτε.


Μπορεί ένας ψυχολόγος να καταλάβει τι σκέφτομαι και το χαρακτήρα μου με την πρώτη ματιά;Ο Ψυχολόγος μπορεί να έχει κάποιες γνώσεις για τα μη λεκτικά μηνύματα που μεταφέρουμε με το σώμα μας και τη στάση μας, ωστόσο δεν είναι μάγος να ανακαλύψει τι έχουμε μέσα μας αν εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να του μιλήσουμε. Επιπλέον ένας καλός επιστήμονας δε χρησιμοποιεί τις γνώσεις του για να «ψυχολογήσει» (όπως πολλοί λένε) κάποιον με τη πρώτη ματιά, ούτε εμπλέκει τη δουλειά του με τις φιλικές του σχέσεις. Βοηθάει τα άτομα που επιθυμούν να ακολουθήσουν μια συμβουλευτική διαδικασία , σε ένα έμπιστο, οργανωμένο και βασισμένο σε κανόνες περιβάλλον.